De komst van AI is onvermijdelijk... dus laten we er nu mee beginnen!

Inzet van Artificial Intelligence (AI) heeft niet altijd het gewenste resultaat gehad of is zelfs uit de hand gelopen. Een bekend voorbeeld is het wervings- en selectiealgoritme dat zelflerend was en uiteindelijk alleen nog mannen aannam. Maar ook algoritmes die op basis van gekleurde data discriminerende conclusies trekken. Om problemen te voorkomen hoor ik steeds vaker dat organisaties de inzet van AI verbieden. Dat klinkt logisch, maar is het niet. Maar laten we eerst eens vaststellen wat AI is.

Wat is kunstmatige intelligentie?
Simpel gezegd heeft kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence of AI) betrekking op systemen of software die onze eigen intelligentie nabootsen om taken uit te voeren en die zichzelf tijdens dat proces kunnen verbeteren op basis van de vergaarde informatie. Diezelfde organisaties die het gebruik van AI nog denken te kunnen tegenhouden, werken er waarschijnlijk al lang mee.

AI wordt nu al veel gebruikt in foto- en beeldherkenningssoftware, die zelfstandig conclusies verbinden aan het resultaat en vaak ook zelflerend zijn. Maar ook bij chat- en voicebots en in aanbevelingssoftware. De inzet van dit soort AI vindt dus bij veel organisaties plaats zonder dat men zich ervan bewust is en zonder toetsing, toezicht of kennis in tal van processen. Met gebruik van data waarvan niet bekend is in hoeverre die betrouwbaar zijn. Ook hier geldt: garbage in, garbage out.

Met de conclusie dat AI allang ‘onder ons is’, zijn we het moment van een verbod op gebruik allang voorbij. Beter is het dus om te proberen om er grip op te krijgen. Geen enkele organisatie van enige omvang zal kunnen ontkomen aan het gebruik van AI, direct of via ingekochte systemen of oplossingen. Organisaties die vasthouden aan een verbod op AI zullen uiteindelijk uitsterven. Dat is evolutie.

Lees hier meer over wat je kan doen als organisatie met een frisse angst tegen AI

Bezoek ook het congres Robotisering in de Overheid op dinsdag 28 juni 2022 om meer te weten te komen over het toepassen van AI binnen jouw organisatie.

OVERZICHT NIEUWS

Ontvang als eerste informatie en aanbiedingen over het congres Robotisering in de Overheid en jouw interessegebieden.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor €50,- korting op deelname aan een congres naar keuze!

AANMELDEN